Що таке слінг і як вибрати правильний-UA

14.04.2017 .
UA

Що таке слінг

Якщо ви вважаєте, що перший рік материнства - це час безпорадності під замком, то ми вас розчаруємо. Молода мама з немовлям на руках може бути мобільною, активною і самодостатньою. Присутність помічниці заохочується, але навіть якщо її немає, вдасться займатися домашніми справами, подорожувати, підніматися по сходах (в затишний магазин, міський транспорт або на свій поверх) і при цьому бути уважною мамою, нерозлучною з рожевощоким немовлям. Для цього потрібен слінг - відріз тканини, за допомогою якого малюка зручно всюди носити з собою.

З якої культури прийшли ці пристосування і які конструкції найзручніші - читайте докладніше в статті.

Слінг - це виріб з тканини, який використовується для фіксації немовляти на тілі матері. Перев'язь буває різних конструкцій: у вигляді шарфа з вузлом, лоскута з кільцями, квадрата з лямками. Об'єднуються вироби тим, що вони дозволяють розташувати малюка фізіологічно і забезпечують бандажну підтримку по всій довжині несформованого хребта.

Це означає, що регулярне перебування немовляти в "прив'язаному" стані не шкодить розвитку кістково-м'язового корсету, а навпаки, допомагає запобігти деяким патологіям (кривошия, дисплазія тазостегнових суглобів). А також сприятливо позначається на зміцненні зв'язку з матір'ю, відчутті захищеності, грудному вигодовуванні.

Слінг широко застосовується для догляду за недоношеними дітьми за рекомендованим ВООЗ методом "Кенгуру". Його сутність у тому, щоб забезпечити новонародженому контакт "шкіра до шкіри" з матір'ю, що стабілізує стан дитини і покращує показники функціонування всіх систем.

Хто придумав примотували дітей

Слінги в УкраїніСлінг - це не новомодний девайс, навпаки, давній винахід. Жінки навчилися зі зручністю носити немовлят і виконувати повсякденну роботу ще до настання Нової Ери. Носили на собі своїх малюків не тільки цигани, які люблять романтику і зміну пейзажів, а й представники етнічних груп, що мають зовсім інший уклад життя.

В Африці практикувалося (і практикується) носіння в слінгу-хустці (або Канге), азіатські жінки використовували май-тай і онбухімо, в Північній Америці дітей носили в ребозо - скороченому шарфі на одне плече. А на Русі немовлята слідували всюди за матір'ю в подолі - це широкий і довгий переднік, нижні кути якого зав'язувалися за шиєю жінки, формуючи кишеню з тканини.

Слінг, який звільняє руки і робить маму мобільною, був незамінним практично у всіх народів світу (лише в країнах, де практикувалося багатожонство в тканинному тримачі не було необхідності) до появи колясок. Перша була представлена поважній публіці Великобританії за даними Вікіпедії в 1733 році. Але коляску стали використовувати зовсім не через рекомендації медиків-ортопедів класти дитину на рівне і тверде, а для того, щоб європейська знать могла знайомити маленьких спадкоємців з кращими представниками світського суспільства.

Конструкція сучасних слінгів

Етнічні переноски і сучасні слінги розрізняються - останні забезпечують мамі (татові або бабусі) більший комфорт і оптимально розподіляють навантаження завдяки широким полотнам тканини, її особливому плетінню, а також компактним фіксуючим елементам (фастекси, кільця). Прототипи були куди менш комфортними, а наші предки - куди більш витривалішими.

Слінг-шарф

Слінг шарф

Переваги Недоліки
оптимальний розподіл навантаження на плечах, спині, попереку висока вартість (це найдорожча з існуючих перев'язів)
можливість носити немовлят у всіх положеннях лякає довжина (багато матусь вирішують, що не впораються з такою кількістю тканини і відмовляються навіть спробувати освоїти модель)
універсальність - не існує вікових обмежень, носять шарф з народження до 3 років (в особливих випадках і довше)  

За мірками наших предків - річ не раціональна: стільки тканини (4-5 метрів) призначити для носіння одного немовляти - неприпустиме марнотратство.

Саме цей виріб - довгий відріз тканини, що тричі обвиває маму з малюком, - забезпечує ідеальний розподіл навантаження, а отже, легкість носіння дитини. Без перев'язі носити дитину припадає теж, але при цьому найбільше напружені поперек і деякі м'язи плеча (дельтовидний і трицепс), а слінг допомагає віддалити момент настання втоми.

Слінг-шарф з'явився в 70-х роках XX сторіччя. Цей винахід німкені Еріки Хоффман, яка в подальшому стала засновницею провідного бренду з виробництва дорогих і красивих моделей з різноманітними паттернами і складами тканини, це Didymos. Полотна такої перев'язі характеризуються "обіймальністю", вони красиво драпіруються, тягнуться в потрібному напрямку, створюючи оптимальні умови для приємного носіння і правильного положення немовляти.

Слінг з кільцями

Слінги з кільцями

Переваги Недоліки
легко освоїти призначений для носіння на одному плечі
просто надіти і зняти  
вдасться покласти сплячу дитину на ліжко, не розбудивши  
оптимальний в жарку погоду  
компактний (не займає багато місця в сумці, що особливо актуально з дитиною старше року)  

Удосконалена модель ребозо (етнічна перев'язь у вигляді короткої хустки, фіксується вузлом), з'явилася в 1981 році.

Суть трансформації - прибрати громіздкий вузол і додати опцію регулювання. Два кільця з такими завданнями чудово впоралися, тканина в них надійно фіксувалася, але при зміні положення кілець можливо щільніше натягнути полотно або послабити його (щоб, наприклад, з положення на стегні дитину покласти в колиску). Також сучасний слінг приваблює практичних матусь тим, що сплячого немовляти зовсім нескладно покласти в ліжечко, піднявши кільце і дозволивши тканини вислизнути.

Май-слінг

Май слінг

Переваги Недоліки
легко освоїти, устрій слінгу зрозуміло навіть новачкам обмежена кількість положень. Широко практикується вертикальне положення "жабою" на спині і животі. На стегні і колиска технічно можливі, але потрібні вправність і мотивація.
зручний в жарку погоду  
добре розподіляє навантаження на плечі й спину  

Майже не зазнав змін.

Цей виріб являв собою квадрат і 4 лямки (2 поясні, 2 плечові), зараз сутність конструкції збереглася, за винятком розширення і подовження плечових лямок.

 

Онбухімо

Переваги Недоліки
розподіл навантаження на 2 плеча потрібен досвід, щоб забезпечити належну підтримку хребта дитини
витонченість конструкції не носять новонароджених, рекомендується з 6 місяців
зручність в жарку погоду  

Це вид слінгу, що теж прийшов зі сходу. Японська перев'язь схожа на май-тай, але замість 4 лямок до неї пришивають лише 2 плечові - вони перехрещуються за спиною матері і просмикуються в кільця, розташовані в нижніх кутах тканинного прямокутника. Потім лямки зав'язуються за спиною.

Фаст-слінг

Переваги Недоліки
легко освоїти вікові обмеження - фаст-слінг можна використовувати, коли малюк тримає голову (з 3-4 місяців)
компактність в міру зростання дитини знадобиться виріб більшого розміру

Ще одна варіація май-слінгу, в якому лямки фіксуються за допомогою фастексів

Фізіологічний рюкзак (ергономічний рюкзак)

Переваги Недоліки
легко освоїти обмеження по положенню - немає можливості носити дитину горизонтально, не зовсім зручно носити в положенні на стегні
щільний пояс дозволяє перенести частину навантаження на стегна, що звільняє плечовий пояс від зайвого тиску обмеження за віком - рекомендується носити дитину з 4-5 місяців
  один і той же рюкзак не забезпечить однакову зручність з дитиною у віці 6 міс. і 1,5 року. Довжина лямок регулюється, а ширина спинки і глибина посадки - ні.

Найсучасніша модель, яка подобається тим, хто любить готові рішення і урбаністичний дизайн. На відміну від попередніх виробів ерго не вимагає складного регулювання полотен. Просто застебнув фастекс - і в шлях! Така модель зручна для діток, що підросли.

Фізіологічний рюкзак - це не кенгуру. Відмінність полягає в правильному положенні - в ергорюкзаці ніжки і попа малюка утворюють букву М, а в кенгуру кінцівки опущені вниз, що неприпустимо! У неправильному положенні на нижній відділ хребта дитини чиниться надмірно великий тиск, що шкодить здоров'ю.

Принципи безпечного носіння

  • важливо дотримуватись рекомендацій виробника, особливо тих, що стосуються вікових обмежень
  • щільне намотування забезпечить бандажну підтримку і захистить нижній відділ хребта від неадекватного навантаження
  • симетрія (для вертикального положення), коліна повинні знаходитися вище попи (утворюється буква М)
  • в горизонтальному положенні важливо стежити, щоб підборіддя немовляти не впиралося в його груди
  • слід уникати перекручування тканини і утворення джгутів, спочатку вони можуть не завдавати дискомфорту, але після 10-15 хвилин носіння під вагою тіла дитини дефекти намотування почнуть спричиняти незручність
  • слінги на одне плече (СЗК, кишеня) не можна носити на улюбленому натренованому плечі - чергувати сторони дуже важливо (для постави обох - і матері, і дитини)

Дотримуючись таких правил, ви полегшите собі життя і створите для малюка всі умови гармонійного розвитку - це доступ до цікавих подій і об'єктів в навколишньому світі, а також щаслива мама на відстані поцілунку.

А ще ми підготували статтю, що з'явиться в самий найближчий час і допоможе вибрати слінг відповідно до віку дитини, бюджету і способу життя. Читайте і вибирайте найбільш вдалу модель.

Посилання

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Kangaroo_care
  2. http://mama.tomsk.ru/birth/chilld_in_birth/kenguru.html
  3. http://www.slingokonsultant.ru/descriptions/